• Aralık 10, 2014

    Yönetmen: Yasuhiro Yoshiura
    Stüdyo: Purple Cow Studios Japan
    Tür: Macera, Bilimkurgu
    Yapım Yılı: 2013
    Bölüm Sayısı: Film
    Anime Puanı: 10/9


    Türkçeye Tepetaklak Patema olarak çevrilen anime, ilginç konusu ile çıkıyor karşımıza. Animenin ilk dakikalarından anladığımız kadarı ile birtakım şeyler ters gider ve 23 Temmuz 1967 yılında, saat 12:30 sularında dünyanın yerçekimi deyim yerindeyse bozulur. Dünyanın birçok yerinde birçok insan için yer çekimi terse döner ve yer onlar için yukarısı, gök ise aşağısı olur. Anlayacağınız üzere insanların birçoğu aşağıya, yani göğe düşerler. Durum böyle olunca göğe düşmeyen insanlar yeraltına sığınır ve tepetaklak bir şekilde orada yaşamaya başlarlar. Aradan kaç yıl geçer bilinmez ama yüzeyde yaşayan normal insanlar tarafından tepetaklaklar olarak adlandırılan bu insanlar artık yeraltında iyice yerleşmiş durumdadırlar. Lakin tepetaklakların yerlerini tam olarak bilmeyen Aiga halkı lideri (yüzeyde yaşayanların lideri) onlardan hiç haz etmemekte, onları insan olarak bile görmemektedir. Böyle bir dünyada Patema adındaki genç kız, yer altı tünellerinde kendisine göre gayet normal ama yüzeydekilere göre ters bir şekilde yaşamını devam ettirmektedir. En büyük hobisi ise keşfe çıkmak ve yaşam olmayan tünellerde gezinmektir. Her ne kadar tehlike uyarıları alsa da Patema uyarılara pek kulak asmaz ve günün birinde yüzeye fazla yaklaşır. Aiga liderleri ise bunu güvenlik sistemlerinden fark eder. Patema yine aynı yere keşif düzenlediğinde karşısında bu sefer kendisine göre tepetaklak, halk arasında “yarasa adam” denilen birisini bulur. Kaçayım derken Patema bulunduğu köprüden altındaki büyük deliğe düşer ve yüzeye ulaşır. Patema göğe düşmek üzereyken çitlere tutunmayı başarır ve karşısında Age adında bir öğrenci bulur. İkisi de birbirine göre ters ve şaşkınlık içindedir. Age, Patema’yı göğe düşmekten kurtarır biraz şaşkınlık, biraz merak, biraz korku içinde birbirlerini tanımaya başlarlar. Elbette Aiga lideri başta olmak üzere yüzeydekiler Patema’nın peşindedir ve Patema ile buluşmak Age’in hayatının dönüm noktası, beklediği kırılma anı olacaktır. 


    Sakasama no Patema, karşıma “ne umdum ne buldum” tarzında bir anime olarak çıktı ama olumlu yönde. Yani demek istediğim, anime filminin bu kadar iyi ve şaşırtıcı olacağını beklemiyordum. Özellikle Patema ve Age’in farklı perspektiflerden baktıkları dünyaları ve bizlere sunulan bakış açıları biraz kafa karıştırmakla beraber oldukça ilgi çekici. Yani bir düşünün, size göre normal olan her şey karşınızdakine göre ters. Kendinizi Patema’nın yerine koyunca koca göğün sizin için uçurum (ve ölüm) haline gelmesi hem şaşırtıcı hem ürkütücü. Hikâye olarak ise animenin farklı bir şey sunmadığının farkındayım, klasik bir konu var karşımızda ama dediğim gibi bu klişeyi bozan şüphesiz konsepti. Kısacası ters dünyalar, izleyiciye aktarılan bakış açısı ve yer çekimi unsuru animeyi bir hayli izlenmeye değer kılıyor. Anlamadığım veya kaçırdığım tek nokta ise karakterlerin tepetaklak olmasından ziyade eşyaları neden ters olması. Tamam, vuku bulan bir olay sonucunda insanlar ters/düz olarak ikiye ayrıldı ama bu durum eşyaları nasıl etkilemiş? Gerçi animenin sonunu görünce (bu arada sonu da gayet başarılı) bir fikir edindim ama yine de az biraz muallâktayım:) 


    Animenin çizimleri tam anlamıyla tepetaklak dünyayı hissetmemize neden oluyor, yani başarılılar. Age’den Patema’ya veya Patema’dan Age’e geçerken aniden ekranın ters dönmesi ve diğer karakterin bakış açısına geçmemiz çok eğlenceli. Bunun dışında çizim kalitesi olarak da anime oldukça iyi sayılır. Karakterlerimiz ise klasik tarzda boy gösteriyorlar. Ne kocaman gözleri veya garip saçları var, ne de fazla gerçekçiler. Müzik olarak animede fazla çeşit yok fakat olanlar da kapanış parçası başta olmak üzere gayet iyiler.

    Yaklaşık doksan dakika süren Sakasama no Patema ile şahsen ben çok iyi vakit geçirdim ve animeyi severek herkese önerebilirim. Yerçekimi olayı, denge oyunları ve karakterlerin farklı dünyaları eminim size de tuhaf ve eğlenceli gelecektir.


    0 comments

  • Copyright © 2013 - Nisekoi - All Right Reserved

    ANİME İNCELEMELERİ SAYFASI Powered by Blogger - Designed by Johanes Djogan